VERÇENİK YAYLASI KOLOT PEYNİRİ ( Şırdan Mayasından Üretilir) İNEK SÜTÜNDEN
Kolot peyniri esas adı KOLO PEYNİRİDİR. İmkanların daha kısıtlı olduğu dönemlerde bugün kullanılan peynir basma kapları (yöresel ismi KADEL) yok iken, yaylacılar çam ağaçlarının kabuklarını sıyırıp bu kabukları silindir haline getirirlerdi. Bu silindirin adı KOLO idi. Peynirleri bu silindirlerin içine basarlar ve bekletirlerdi. Bu Peynirin adına da KOLO PEYNİRİ diyorlardı. Günümüzde artık KOLOT imi daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Yerli halkımız muhalama için eğer var ise öncelikle bu peyniri kullanırlar.
VERÇENİK YAYLASI rakım 3100 mt dir. Hayvanların otlak alanı 3700 mt rakıma kadar yükselmektedir. Bu yaylada hayvanlar yalnızca çiçek otladığı için peynir kalitesi burada zirveye ulaşmaktadır. Sağlık açısından çok faydalı olan bu peynirler şırdan mayasından üretilmektedir. Küfleri Doğal penisilin görevi görmektedir. Penisiline alerjisi olanların küflü kısımlarını fazla tüketmemesi gerekir. Az Tuzlu ve Az yağlı olarak üretilir. Kahvaltıda ve muhlama da tüketilir.
+8 ve +12 oda sıcaklığında beze sarılarak, +4 derece buzdolabında streç ile sarılarak muhafaza edilmesi önerilir. Buzdolabı ömrü min. 1 yıldır. Yiyebileceğiniz eskiliğe kadar bekletebilirsiniz.
Olgunlaşma sürecince koku yapabileceği için önleminizi alınız.
ÖNEMLİ NOT !!! BU ÜRÜN TAMAMEN DOĞAL VE KATKISIZ OLDUĞU İÇİN HIZLI MİKROORGANİZMA ÜRETİR. BUNA BAĞLI OLARAK ÜRÜN TAŞIMA DURUMDA VEYA SAKLANDIĞI ALANIN ŞARTLARINA GÖRE KURTLANMA OLABİLİR. TAMAMEN SAĞLIK BİR REAKSİYONDUR VE TEMİZLENİP YENİLİR. BÖYLE BİR DURUMDA KESİNLİKLE ÜRÜNÜ ATMAYIN...